Četrti krog pogajanj za povprečnino

Ljubljana, 15. 10. 2024 – Danes so se nadaljevala pogajanja med predstavniki združenj občin in predstavniki Ministrstva za javno upravo ter Ministrstva za finance, in sicer za določitev višine povprečnine za leti 2025 in 2026.

Predsednik ZOS Robert Smrdelj je predstavil stališče predsedstva ZOS, ki so ga člani predsedstva izoblikovali na sedmi redni seji. Predsedstvo ZOS je mnenja, da je potrebno vztrajati pri skupnem predlogu združenj občin,  in sicer, dapovprečnina za leto 2025 znaša 818,50 €  in za leto 2026 v višini 857 €. Poleg navedenega smo združenja navedla, da pričakujemo nadaljevanje izplačila investicijskega transfera v višini 6% in dodatka za kritje stroškov plač v letu 2025 v višini 40,7 milijonov € in v letu 2026 v višini 48 milijonov €. Pri slednjem je bil skupni predlog združenj občin, da se ohrani formula, kot je bila določena v dogovoru o višini povprečnine za leti 2024 in 2025.

Ministrstvi sta podali odziv, da njihov predlog ostaja enak prejšnjemu, ki so ga predlagali, in sicer gre za štiriletno povprečje stroškov, z odstotkom medletne rasti. Predlagani koncept bi bil vezan na 54% dohodnine, kar bi za leto 2025 pomenilo približno 94% od te osnove. Za leto 2025 bi to pomenilo približno 778€ povprečnine.

Vprašanje je tudi še vedno, ali bo prišlo do soglasja s formulo, in bo le ta zapisana v Zakon o financiranju občin. Poleg tega so dileme prisotne tudi pri razdeljevanju variabilnega dela povprečnine.

Med predlogom združenj in vladne strani je še vedno precejšna razlika, zato se bodo pogajanja nadaljevala, naslednja so tako predvidena v ponedeljek, 21. 10. 2024 ob 8. uri.